начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

осиновена съм и искат да ме лишат от наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


осиновена съм и искат да ме лишат от наследство

Мнениеот siriq » 01 Мар 2008, 21:09

на 40г съм омъжена с 2деца,баща ми почина през 96-та.Проблема е в това,че бях 8-клас когато за 1-ви път ги чух че искат да се откажат от мен.завърших средно и след една година се омъжих за сжпруга ми,коъто беше разведен.и о ужас майка ми и леля ми и до ден днешен не го приемат защото беше разведен и с едно дете.женени сме 20г вече,но така се случи че влезна в затвора,а те започнаха психически тормоз над мен и тъкмо се пооправиха отношенията ни леля ми ми оповести че искали да ме оставят без наследство.всъщност всичко по сериозно започна от там че сипоисках дяла за да мога да си отглядам децата.живеем на квартира в голям град и в един момент съвсем не упявам вече,а и ми предстои бал да правя на единия ни син.оказа се че майка ми и леля ми искат да ме прескочат аз да не получа нищо от наследството си едно дете съм.явно искат да ме разсинови майка ми/при положение че е починал татко може ли да го направи/.И искам да знам ако го направи остава ли моята една четварт от апартамента .искали всичко да остане за децата ни т.е. да ме прескочат мен защото въпреки че съпругът ми е в затвора аз съм продалжавала да държа на семейството си.интересна логика ,но това е.И дали ще бъда уведомена ако се откаже майка ми от мен.и как мога да се предпазя от действията на леля ми която е подстрекателката,защото иска всичко за сина си .И как мога да докажа че тя ме е родила .благодаря предварително
siriq
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 01 Мар 2008, 20:38

Мнениеот system » 01 Мар 2008, 22:22

Госпожо, след като осиновителят Ви е починал, Вие сте негов наследник. Не може да се "разсиновява" след смъртта на осиновителя. Що се отнася до майка Ви (осиновителката Ви), тя може да поиска от съда прекратяване на осиновяването. Пак повтарям, че това може да стане само като "заведе дело" пред съда. Основанието може да бъде Ваше (а не на съпруга Ви или някой друг) тежко провинение пред нея, или други разстройващи отношенията Ви обстоятелства. Какви биха били тези други разстройващи обстоятелства, не може да се каже без да познава човек напълно Вашите взаимоотношения.
system
Активен потребител
 
Мнения: 1873
Регистриран на: 22 Ное 2007, 10:34

Мнениеот mitko6 » 02 Мар 2008, 10:48

system написа: Не може да се "разсиновява" след смъртта на осиновителя.


Прекратяване на осиновяването при смърт на осиновителя
Чл. 65. (1) При осиновяване по чл. 61 съдът може да прекрати осиновяването по искане на осиновения, на неговите родители, на настойника, на попечителя или на прокурора, ако единственият или двамата осиновители са починали и това се налага от интересите на осиновения.
(2) При осиновяване по чл. 62, ако единственият или двамата осиновители починат, осиновяването се счита за прекратено, но осиновеният наследява осиновителя.
mitko6
Потребител
 
Мнения: 514
Регистриран на: 26 Окт 2006, 23:57

Мнениеот system » 02 Мар 2008, 11:00

mitko6, прав сте, но аз нямах предвид тази хипотеза. Цитираната норма е в интерес на осиновенияи го закриля от липса на родителски грижи при смърт на единия или двамата осиновители. Тази норма не може да се прилага за "лишаване" на осиновеното лице от наследственви права по отношение на починалия осиновител.
В дадения ни казус проблемът е съвсем различен.
system
Активен потребител
 
Мнения: 1873
Регистриран на: 22 Ное 2007, 10:34

Re: осиновена съм и искат да ме лишат от наследство

Мнениеот donna » 02 Мар 2008, 11:03

siriq написа:И как мога да докажа че тя ме е родила .благодаря предварително


Трудно , съгласно СК -Чл. 67б. навършилият пълнолетие осиновен, може да поискат от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да му бъде предоставена информация за произхода , когато важни обстоятелства налагат това. Окръжният съд в съдебно заседание при закрити врати, след като изслуша рожденните ви майка и баща и заключението на прокурора ще се произнесе с решение .Но при вас не виждам някакви важни обстоятелства, освен между личностни дразги.

Вижте ,ако знаете къде сте родена идете в общината и поискайте да видите акта си за раждане :wink: , може да срещнете съпротива ,но......може и да успеете .
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Мнениеот mitko6 » 02 Мар 2008, 11:22

system написа:mitko6, прав сте, но аз нямах предвид тази хипотеза. Цитираната норма е в интерес на осиновенияи го закриля от липса на родителски грижи при смърт на единия или двамата осиновители. Тази норма не може да се прилага за "лишаване" на осиновеното лице от наследственви права по отношение на починалия осиновител.
В дадения ни казус проблемът е съвсем различен.


Безспорно така е в настоящия казус, но цитатът бе като контрапункт на Вашето предходно цитирано категорично твърдение! :wink:
mitko6
Потребител
 
Мнения: 514
Регистриран на: 26 Окт 2006, 23:57

Мнениеот system » 02 Мар 2008, 20:11

Добре де, не бях точен :x , дума дупка не прави нали :wink: Исках да кажа на питащата, че няма как да я "разсиновят" по отношение на баща й и че наследствените й права са защитени.
system
Активен потребител
 
Мнения: 1873
Регистриран на: 22 Ное 2007, 10:34

Благодаря ви!

Мнениеот siriq » 04 Мар 2008, 13:28

Благодаря ,ви за изчерпателните отговори ,но мисля, че и сега няма да се получи нищо.Защото когато вие поискате дубликат на акта си за раждане ви казват утре ще бъде готов док.А мен задължително ме намират в отделна книга и ми се казва елате след два дена.Родена съм 67г-а акта ми е изд.70г явно тогава е било делото по осиновявянето.Но изглежда са ми оставили само год.на раждане родителите ми, а мястото е сменено.За някои включително и за осиновителите ми може би не е важно това.Но все пак човек има право да знае кои са биологичните му родители.Просто само да ги знаеш да ги видиш отстрани/ако е възможно/ без да се месиш в живота им.Щом са те оставили някога те и сега пък ни най-малко ще имат желание да те видят. И пак ви благодаря!
siriq
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 01 Мар 2008, 20:38


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта


cron