Гражданска инициатива на осиновени и осиновители

  • 47 193
  • 434
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 921
Аз се чудя какво си го стискат толкава това майчинство!? Все едно ими се отразява на министерските заплати!
Честно казано, ако бях самотна майка и трябваше да се изхранваме от тяхното майчинсто, досега да бяхме умрели от глад, щото от декември месец чакам да ми преведат майчинските. ooooh!

# 361
  • Мнения: 1 843
Обичам темата да се движи.  Wink

Аз не знам как можем да натискаме за повече места в детските градини като ГИОО. Като обикновени майки, заедно с другите имаме далеч повече шансове.

Но за майчинството няма да се съглася.

Да не пропускаме една много важна подробност. Няма право на майчинство - никой не ти пази мястото!
Тоест, дори и парите да не са мотив, за да остане една майка до детето си, поне има спокойствието, че ако реши да се върне на работа след някой месец, знае къде.

Няма пак да се жалвам до какво точно води, липсата на сигурност при осиновяване на по-голямо дете, а само ще кажа, че ако имахме право на майчинство, без оглед на възрастта на детето, сега отново бих посочила в Заявлението дете над 3 години. Сега имам и доста повече кураж.

Но няма да го сторя, напротив.
Не мога да си позволя отново да работя нощно време и да отдавам през деня цялото си внимание на едно дете.
И аз ще вляза в категорията на желаещите бебета. Защото само така мога да осиновя още едно дете и ще мога да бъда с него наистина.
А, така още едно по-голямо дете, загубва шанса си за дом...

Таня, просто никой досега не го искал. Поне не знам да го  е искал. А, дали го стискат не знаем, както виждаш, просто не ни отговарят. Засега. Wink

# 362
  • Мнения: 3 715
Днес бях ужасно изненадана, когато се оказа, че две мои колежки си мислели, че като осиновиш, пак си имаш 9-те месеца на 90% от брутната заплата, без значение на възрастта, както е при раждането. И аз ги изненадах като разбраха, че не е така.
Все си мисля, че промяната на адрес не е като новоосиновеното дете, щото то няма никакъв шанс за детска градина за цяла година. А това не е маловажно, още повече, че и майчинство няма. Даже точно затова е важно. Не казвам като ГИОО да искаме привилегии, просто да бием камбаната и по този въпрос.

# 363
  • Мнения: 1 843
Темата за детските градини съм я мяркала не един път из форума, а аз не съм от особено шарещите из други форуми.

Но ето една съвсем прясна и точно във връзка с биенето на камбаните: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=264079.0

# 364
  • Мнения: 1 843
Все си мисля, че промяната на адрес не е като новоосиновеното дете, щото то няма никакъв шанс за детска градина за цяла година. А това не е маловажно, още повече, че и майчинство няма.

Не е разбира се, сега обърнах внимание.
Но, ако си се преместил от Люлин в Младост, има и още как. Както и да е. Спор няма, с детските градини е трудно, да не говорим като след толкова борба си успял да запишеш детето и с трепереща душа го заведеш, докато не знаеш още, това дете развило ли е минимална привързаност, разбрало ли е що е семейство и се окаже, че някоя леля го бие...

Но ще призная, че досега в две детски градини, директорките някак намериха място за Ирина, когато узнаха, че е осиновена наскоро.
Не им го казвах с цел да трогвам душите им, а за да обясня малко по-осбеното й поведение и надявайки се да проявят нужното търпение с нея.
Като цяло, разбира се, не е честно.
Знам.
Но нямам друг изход.

Във втората детска даже ми ходатайстваха. Да, това не е начина.

Хайде да поразсъждаваме малко заедно, идеята не е да си налагам мнението.

Мислите ми текат така:
Ние искаме да сме поставени в равностойно положение с другите родители. Да не ни дискриминират.
Тоест, за мен е логично това - детето ми е на 4 години, но за мен то се ражда днес. Може да няма нужда от кърмене и смяна на памперса през час, но има нужда от не по-малко грижи, докато изкорени навиците си от една затворена и защитена обстановка, навакса дефицити в моторика, диалектика, емоции и си създаде една правилна представа за организацията на живота извън четирите стени.
Тоест, на мен и на детето ми, ни се полагат 9 месеца и 90% от брутното ми възнаграждение, за да наваксаме и изградим нашата връзка. Дали ще ги ползвам е друга тема. Но ми се полагат.

После, ако щете, нека да не са до две години, нека са още 9 месеца и минималното възнаграждение, ако преценя, че на детето ми е нужно още време.

За 9 месеца до 1 година, мога да подам 10 молби в 10 ОДЗ и да чакам ред.

Ако пак не стане, аз съм равна с останалите майки, които също като мен, чакат или дават луди пари за частни детски, или взимат детегледачка.
И аз съм и се чувствам нормален родител.
С плюсовете и минусите.

Така мисля.

Що касае общуването с други деца, сега от дистанция на времето, мога да ви гарантирам, че в началото детето съвсем няма нужда от това.
Има нужда от мама.
Разбира се, че колкото по-рано се заведе детето на детска, толкова по-лесно ще я приеме. Няма да плаче, няма да се противи. То е свикнало с подобна среда.
Но със семейството не е свикнало. С него трябва да изгради връзка, не с детската градина.
И, ако е възможно, би било най-хубаво да си поседи повече с мама. Това не е имало до вчера, за това е жадно.



Последна редакция: вт, 05 фев 2008, 11:02 от DarZaMen

# 365
  • Мнения: 3 715
Дар, права си, ама като нямам майчинство, поне да мога на детска да го запиша, щото иначе ще ми го вземат, понеже ще умира от глад и ще ме обвинят в родителска небрежност като остана в нас без доходи, за да го гледам, точно щото нямам майчинство.

Последна редакция: вт, 05 фев 2008, 18:42 от ku[d]ku[d]yaka

# 366
  • Мнения: 1 610
А защо не се натисне за еднократна помощ, полагаща се на всеки осиновител в рамките на поне 2000 лева.По спомени го няма сред изискванията.Простете, ако не съм запомнила правилно.
 Равностойно положение? Нали си говорихме, че състоянието на децата в домовете е резултат от небрежното отношение на обществото/ то такова няма де/ , тоест обществото като не иска да се грижи, трябва да плати на онзи, който се нагърбва със задачата да оправи психическите травми. Или поне така си мисля.

# 367
  • Мнения: 2 722
Риен, в един от писмените отговори от министерствата които получих специално пише - /цитирам по памет, че не ми се търсят писмата/ - за какво майчинство след навършване на 2 години говорите, нали искате да ви приемат хората като равнопоставени.
Та положението е трагично.

# 368
  • Мнения: 1 843
...за какво майчинство след навършване на 2 години говорите, нали искате да ви приемат хората като равнопоставени.
Та положението е трагично.

Ок. Когато децата от институциите над 2 години започнат да идват при нас като връстниците си живяли в семейства, тогава може и да се съглася. Взимам го и шат! - на следващия ден то е готово за детска градина! Става.

Дотогава, за мен това дете се ражда в деня, когато дойде у дома при мен. И ми се полага отпуск по майчинство като съвестен данъкоплатец! Ей, това е равнопоставеност.

# 369
  • Мнения: 4 138
А защо не се натисне за еднократна помощ, полагаща се на всеки осиновител в рамките на поне 2000 лева.По спомени го няма сред изискванията.Простете, ако не съм запомнила правилно.
 Равностойно положение? Нали си говорихме, че състоянието на децата в домовете е резултат от небрежното отношение на обществото/ то такова няма де/ , тоест обществото като не иска да се грижи, трябва да плати на онзи, който се нагърбва със задачата да оправи психическите травми. Или поне така си мисля.

2000 Thinking.................тц, 200 сa.
sorry, misleh, che stawa duma sa tayi ya rajdaneto. 2000 lewa sa nisto. plateno majchinstwo trqbwa. ne ni trqbwat pomosti a rawni prawa.
iswinete me, njamam ni kiriliza ni kredor

# 370
  • под шипковия храст
  • Мнения: 858
сега като ви чета и си мисля, че може би трябва да се търси и предложи друга форма, да не е точно майчинство, защото явно то е обвързано и носи тежестта на  конкретната  възраст на детето. щом се хващат за думата... Thinking

# 371
  • Мнения: 1 843
mit*bul, например нещо като: ЩоМиЗимахтеПаритеДвайсетГодиниКатоНеМогаДаСиГледамДететоИЕдинМесецСпокойно?

Чакайте бе, хора, аз съм работила, плащала съм си данъци и удръжки всякакви. Сега в акта за раждане пише МАЙКА, не пише добра жена, която гледа едно дете...

Колкото повече ми казват, че няма да стане, толкова повече се заинатявам да им докажа, че с подобна промяна, ще има много повече осиновявания на по-големи деца.

# 372
  • под шипковия храст
  • Мнения: 858
аха, заинатяваш се  Simple Smile просто правя разлика между емоция и писаното в разни там закони и нормативи и всякакви щуротии... Peace
ами моето съвсем субективно мнение е, че за осиновителите трябва да има привилегии, съобразени с техните нужди и няма как да се поставят нещата в един и същ контекст.

# 373
  • Мнения: 1 843
Сигурно имаш право, аз в правната материя съм профан, но наистина без грам емоция, ми се ще да ни признаят правото на родителстване, а не да се окаже, че дадени привилегии са вид подарък от държавата към осиновителите.

Нуждите не са само наши, това са нуждите на децата от майка, чиято липса в зависимот от годините прекарани в институция, ще наваксват.

Иначе инат няма, ние с Иринка минахме най-страшното, справихме се.

Сега на базата на преживяното, обаче мисля, че имам какво да кажа и то да бъде в помощ на други.

В интерес на истината досега по държавните институции, никой не каза, че предложението няма резон, а си признаха, че не са се замисляли от тази гледна точка...

# 374
  • Мнения: 2 722
Определено има резон в написаното от mit*bul за формулировката, защото в писмото което получих точно така звучеше. Те се хващат за формулировката и законовото определение до каква възраст на детето може да се ползва платено майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт